Reisinformatie Slovenië

Bevolkingsdichtheid

Slovenië telt iets meer dan 2 miljoen inwoners en heeft een bevolkingsdichtheid van 100 inwoners per vierkante kilometer. Nederland heeft een bevolkingsdichtheid van 411 inwoners per vierkante kilometer, dus Slovenië is erg dunbevolkt en er is veel ruimte voor de natuur. 70 procent van de Sloveense bevolking is Rooms katholiek en dat is dan ook de voornaamste godsdienst in het land. De officiële taal in Slovenië is het Sloveens. Daarnaast is het Italiaans en Hongaars ook gehandhaafd in de gebieden waar deze minder heden leven. De Italianen wonen in het westen bij de kustplaatsen en de Hongaren wonen in het noordoosten bij de Hongaarse grens.

Klimaat en het weer

In Slovenië kun je 3 klimaatzones vinden. Aan de kust vind je een sub mediterraan klimaat, in de hoge bergen een Alpenklimaat en in de rest van het land een landklimaat. Doorgaans is het er in de zomer zo rond de 25 graden, in de bergen is het dan rond de 10 graden. In de winter koelt het af tot rond de 2 graden met in de bergen temperaturen van onder het vriespunt. Je kunt dan ook wintersporten beoefenen in de winter bij de Julische Alpen. Gedurende het hele jaar valt er veel regen in Slovenië, je moet dus voorbereid zijn op een flinke bui van tijd tot tijd.

Natuur en landschappen

Slovenië bestaat uit een ontzettend divers landschap. Aan de kust vind je een mediterraan landschap met lekkere stranden en gezellige stadjes. Landinwaarts vind je groene vlaktes, grote meren, uitgestrekte bossen en gave grotten. Ook slingeren er helderblauwe riviertjes door het landschap met veel bruggetjes en soms een waterval. Er zijn daarnaast veel bergen in de Julische Alpen. Hier kun je prachtig wandelen of skiën in de winter. De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, is een hippe stad en is ook zeker een bezoekje waard. Hier vind je een mooi centrum met kasteel en bruggetjes.

Gezondheid en drinkwater

Slovenië is een schoon land waar je rustig alles kunt eten en drinken. Het kraanwater is bijna overal drinkbaar, maar in de Julische alpen kan er veel kal in zitten, dus is het slim om het eerst te koken. Als het water niet drinkbaar is, dan wordt dat duidelijk aangegeven. Vaccinaties voor Slovenië zijn niet verplicht, maar bij een langdurige reis kan het slim zijn om een DTP en Hepatitis A vaccinatie te overwegen.

Geldzaken en prijsniveau

In Slovenië wordt de euro als munteenheid gebruikt en er is dus geen gedoe met een vreemde valuta. In de meeste winkels en restaurants worden creditcards en bankpassen geaccepteerd. Er worden vaak wel kosten berekend voor het gebruik van een creditcard. Kosten verschillen per maatschappij en het is dus slim om daar even naar te kijken. De prijzen in Slovenië liggen vrij laag in vergelijking met Nederland. Zo betaal je voor een simpele overnachting zo’n 12 euro en voor een eenvoudige avondmaaltijd 7 euro. Een driegangenmenu kun je voor zo’n 15 euro eten. Omdat de prijzen in restaurants laag liggen, is het gebruikelijk om een foor van 10-15% te geven.

Bereikbaarheid en (ov) vervoer

Slovenië kun je bereiken met het vliegtuig, de auto of de trein. Met de auto doe je ongeveer 19 uur over de reis en rij je langs Duitsland en Oostenrijk. Met de trein duurt het zo’n 16 uur en ga je via München en Villach naar Ljubljana. Je kunt vliegen vanaf Schiphol naar Ljubljana en deze vlucht duur ongeveer 2 uur. Vanuit Ljubljana kun je vervolgens makkelijk verder reizen. Het is mogelijk om een auto te huren en zelf rond te reizen of je kunt gebruik maken van het openbaar vervoer. Er is een goed treinnetwerk en er zijn veel bussen die je naar de kleinste dorpjes kunnen nemen. Als je met de auto komt, dan moet je zorgen dat je een tolvignet haalt. Dit vignet heb je nodig op alle wegen in Slovenië en kun je halen bij tankstations en tolstations. Een vignet voor een week is 15 euro en voor een 30 euro.

Belangrijke nummers

  • Nederlandse ambassade in Slovenië: (+386) (0)14201460.
  • Het Europese alarmnummer: 112.
  • Sloveense alarmnummers: Brandweer 122, Politie: 133, Amublance: 144.